Da li Vas je mama terala da uzimate riblje ulje?
Prema iskustvu većine nas rekli bismo DA!
Kako je došlo do toga da se riblje ulje uvrsti u svakodnevnu rutinu?
Pre nekoliko vekova riblje ulje se koristilo na severu Evrope kao preventiva od prehlade. Riblje ulje se dobijalo iz jetre bakalara (Gadus morhua). Smatralo se da olakšava i pomaže i kod stanja kao što su reumatizam, bolni zglobovi i kod grčeva u mišićima.
Naučnici su početkom 20. veka ustanovili da ulje iz jetre bakalara deluje u preventivi rahitisa. Tako je vremenom postalo normalno da ga majke daju deci.
Što se nutritivnih vrednosti ribljeg ulja tiče, ono je odličan izvor vitamina A i D i Omega-3 masnih kiselina što znači da benefita ima mnogo više nego što se ranije smatralo.
VITAMIN A je od ključnog značaja za funkcionisanje imunog sistema, rast kostiju, održavanje i razvijanje vida, obnavljanje i rast ćelija kao i za optimalno funkcionisanje ovariuma i testisa.
VITAMIN D igra važnu ulogu u održavanju jačine kostiju. Samim tim deluje u preventivi rahitisa ali isto tako je veoma važan za funkcionisanje mišića i u prevenciji tipa 1 dijabetesa i hipertenzije.
Riblje ulje u svom sastavu ima i OMEGA-3 masne kiseline EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Istraživanja dokazuju da su omega-3 masne kiseline veoma značajne za srce i krvne sudove i smanjuju rizik od srčanog udara jer utiču na smanjenje triglicerida i povećanje dobrog holesterola (HDL).
Druga istraživanja pokazuju kako ove kiseline povoljno utiču na mozak i da su ljudi koji svakodnevno koriste riblje ulje smireniji.
Jedino se ne preporučuje upotreba ribljeg ulja kod trudnica, ljudi koji imaju astmu i ljudi koji uzimaju antikoagulanse.
Nakon svega ovoga logično je da ćemo reći „SLUŠAJTE STARIJE NAROČITO KADA JE RIBLJE ULJE U PITANJU“
A mi Vam predlažemo JEKOGAL® riblje ulje bez dodatog ukusa
Više o temi „Da li Vas je mama terala da uzimate riblje ulje?“ pročitajte na našoj instagram stranici https://www.instagram.com/galafarmbeograd/