PSORIJAZA I RIBLJE ULJE

Psorijaza i riblje ulje je naizgled nespojiva kombinacija ali mnogi ne znaju da baš taj, od pamtiveka poznat preparat, u velikoj meri može pomoći osobama sa psorijazom. Naime, psorijaza je stanje koju karakteriše crvenilo, praćeno beličastim ljuskama na koži pojedinih delova tela. To je hronično zapaljensko oboljenje. Nastaje kao posledica kombinacije komponenti genetsko-autoimune etimologije i […]

Psorijaza i riblje ulje je naizgled nespojiva kombinacija ali mnogi ne znaju da baš taj, od pamtiveka poznat preparat, u velikoj meri može pomoći osobama sa psorijazom.

Naime, psorijaza je stanje koju karakteriše crvenilo, praćeno beličastim ljuskama na koži pojedinih delova tela.

To je hronično zapaljensko oboljenje. Nastaje kao posledica kombinacije komponenti genetsko-autoimune etimologije i spoljnih faktora.

Riblje ulje tu igra zanimljivu ulogu. Studije su pokazale da Omega-3 masne kiseline, posebno EPA, ograničava rast inflamatornih agenasa tako što proizvodi arahidonsku kiselinu, čime redukuje zapaljenske procese na koži i ublažava iritacije.

Tako su mnogi uspeli da svakodnevnom upotrebom ribljeg ulja zapravo smanje upotrebu kortikosteroidnih preparata bez pogoršanja stanja.

Moramo naravno napomenuti da je raznovrsna i izbalansirana ishrana najbitnija ali i da redovnom upotrebom ribljeg ulja i te kako moguće poboljšati stanje kože. Jer se ovakva zapaljenska stanja kao psorijaza tretiraju prvenstveno iznutra, a onda i korišćenjem adekvatnih preparata spolja.

Predlažemo Vam  JEKOGAL® riblje ulje sa ukusom jagode.

 

Više o temi PSORIJAZA I RIBLJE ULJE pročitajte na našoj instagram stranici https://www.instagram.com/galafarmbeograd/

 

Pre nekoliko vekova riblje ulje se koristilo na severu Evrope kao preventiva od prehlade. Riblje ulje se dobijalo iz jetre bakalara (Gadus morhua). Smatralo se da olakšava i pomaže i kod stanja kao što su reumatizam, bolni zglobovi i kod grčeva u mišićima.

Naučnici su početkom 20. veka ustanovili da ulje iz jetre bakalara deluje u preventivi rahitisa. Tako je vremenom postalo normalno da ga majke daju deci.

Što se nutritivnih vrednosti ribljeg ulja tiče, ono je odličan izvor vitamina A i D i Omega-3 masnih kiselina što znači da benefita ima mnogo više nego što se ranije smatralo.

VITAMIN A je od ključnog značaja za funkcionisanje imunog sistema, rast kostiju, održavanje i razvijanje vida, obnavljanje i rast ćelija kao i za optimalno funkcionisanje ovariuma i testisa.

VITAMIN D igra važnu ulogu u održavanju jačine kostiju. Samim tim deluje u preventivi rahitisa ali isto tako je veoma važan za funkcionisanje mišića i u prevenciji tipa 1 dijabetesa i hipertenzije.

Riblje ulje u svom sastavu ima i OMEGA-3 masne kiseline EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Istraživanja dokazuju da su omega-3 masne kiseline veoma značajne za srce i krvne sudove i smanjuju rizik od srčanog udara jer utiču na smanjenje triglicerida i povećanje dobrog holesterola (HDL).

Druga istraživanja pokazuju kako ove kiseline povoljno utiču na mozak i da su ljudi koji svakodnevno koriste riblje ulje smireniji.

Jedino se ne preporučuje upotreba ribljeg ulja kod trudnica, ljudi koji imaju astmu i ljudi koji uzimaju antikoagulanse.

Nakon svega ovoga logično je da ćemo reći „SLUŠAJTE STARIJE NAROČITO KADA JE RIBLJE ULJE U PITANJU

A mi Vam predlažemo JEKOGAL® riblje ulje bez dodatog ukusa

Želite da se prijavite na newsletter. Postanite naš član