EKCEM, ATOPIJSKI DERMATITIS I RIBLJE ULJE

The HealthTech Summit 2020 – Health Insurance Taken to the Next Level, held in the Hotel Catalonia Barcelona Plaza on 5th & 6th of March 2020, was the 4th annual edition of the event under…

Mnogo puta se pisalo o ekcemima i atopijskom dermatitisu jer je to veoma često stanje na koži. Karakterišu ga upaljeni delovi kože koja često i krvare.
Mi želimo da se još jednom osvrnemo na to kako možemo na prirodan način da ublažimo simptome koji mogu biti vrlo neprijatni (ekcem, atopijski dermatitis i riblje ulje).

Pre svega, da podsetimo da ne postoji konkretan uzrok za nastanak ekcema i atopijskog dermatitisa. To je kombinacija gena i spoljašnje sredine i zato zahteva malo detaljniju posvećenost u rešavanju problema.

Neophodna je pre svega korekcija ishrane jer mnoge namirnice dodatno pogoršavaju stanje. Neki od poznatinih alergena su mlečni proizvodi, kukuruz, jaja, pšenica, kikiriki, paradajz, citrusi itd.

Pokazalo se da nega kože kremama i uljima odgovarajućih biljaka može u velikoj meri pomoći kod smirivanja upalnih procesa.  Takva ulja su: neven, kantarion, hamamelis, noćurak, jojoba, avokado, ricinus, slatki badem itd.
Takođe, biljno ulje može da se nanese na kožu pre kupanja pri čemu će se smanjiti mogućnost isušivanja tokom kupanja. A svakako, za kožu sa ovakvim problemom, bitno je da kupanje bude što kraće tj. da kontakt sa vodom bude što kraći.
Agresivne deterdžente treba zameniti neutralnim, a omekšivače izbaciti. I uopšteno, smanjiti kontakt sa eventualno alergenim supstancama.

Iako je na kraju našeg spiska, obavezan je dodatni unos ribljeg ulja koje je bogato Omega 3 nezasićenim masnim kiselinama. Smatra se da je nedostatak Omega 3 kiselina jedan od bitnijih faktora za pojavu ekcema i atopijskog dermatitisa. Zato je neophodna njihova nadoknada svakodnevnim unosom ribljeg ulja. Jer kao što smo i u prethodnim tekstovima pominjali, stanja kao što su ekcem i atopijski dermatitis se pre svega tretiraju iznutra odgovarajućim preparatima.

Riblje ulje (ulje bakalara) ili Omega-3 lososovo ulje u tečnoj formi su svakako najprirodnije opcije kada je ovaj dodatak ishrani u pitanju.

Za više informacija o pomenutim proizvodima posetite naše instagram profil  https://www.instagram.com/galafarmbeograd/

Želite da se prijavite na newsletter. Postanite naš član